| HOME | WESTERMO | WAGO | ELPRO | KONTAKT |

Westermo mrežna tehnologija pomaže u osiguravanju efikasnog željezničkog prometa u Hrvatskoj

Westermo ima višegodišnje iskustvo uspješnog pružanja tehnologija prijenosa podataka u kritičnim željezničkim aplikacijama te je izabran kao podrška velikom projektu u Hrvatskoj kao isporučitelj robusnih i pouzdanih uređaja za upotrebu uz prugu.

  Končar-KET dobio je posao implementacije novog sustava daljinskog upravljanja i popratne komunikacijske mreže na dvije relacije. Odluka o korištenju Westermo uređaja donesena je na osnovi snažne radne veze između Končar-KET-a i Westermo distributera za Hrvatsku, tvrtke Microstar.
"Mreža podržava kritične aplikacije i zato mora nuditi vrlo visoki nivo pouzdanosti," rekao je Dejan Fabris, sistem inženjer iz Končar-KET-a. "Shvatili smo prednosti Westermo tehnologije, kao što su robusnost i pouzdanost, te smo bez oklijevanja odabrali Westermo uređaje za ovaj vrlo važan projekt."

  Industrijska mreža koju je dizajnirao Koncar-KET podržava i podatkovnu i telefonsku komunikaciju. Relacija Moravice-Rijeka-Šapjane duga je 120 km, a podatkovna mreža na ovoj liniji koristi optičke kablove. Relacija Škrljevo-Bakar duga je 2,5 km, a mreža je bazirana na bakrenim vodovima. Za upravljanje mrežom, Westermo je osigurao industrijske Ethernet preklopnike serije Lynx, industrijske Ethernet ekstendere serije Wolverine i optičke modeme za povezivanje uređaja na periferiji.

  Westermo operativni sustav WeOS, koji pokreće preklopnike, omogućio je bržu konfiguraciju uređaja i mreže te osigurao da je postignuto iznimno pouzdano rješenje.

   Klima u Hrvatskoj pruža težak izazov za opremu uz prugu, pošto temperature mogu varirati od +40 °C ljeti do -10 °C zimi. Westermovi robusni Lynx i Wolverine preklepnici bili su idealan izbor za ovaj projekt jer su dizajnirani za rad u takvim i sličnim izazovnim okruženjima. Imaju mogućnost "hladnog starta" na -40 °C i rada (kroz dugi životni vijek) na +70 °C bez potrebe za otvorima ili ventilatorima za hlađenje.
"Mogućnost dobrog rada u ekstremnim vremenskim uvjetima bio je glavni zahtjev za opremu u ovom projektu," rekao je Fabris. "Westermo mrežni uređaji dizajnirani su, certificirani i dokazani u zahtjevnim aplikacijama uz prugu, što nam dalo veliko povjerenje u ovo rješenje."

  Obzirom da je mreža od velike važnosti za siguran i efikasan rad linije, potrebna je mrežna redudancija. Zato je korištena mrežana struktura prstena i Westermov patentirani RFNT protokol, koji omogućuje brzi oporavak mreže u slučaju kvara (kao što je neispravan uređaj ili kabel) na bilo kojem mjestu u mreži. Međutim, od kad je mreža puštena u rad, Končar-KET izvještava da se dokazala kao iznimno pouzdana, bez prijavljenuh problema.
"Govorimo o Westermo preklopnicima koji rade 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini, u topologiji redundantnog prstena bez ikakvih problema," rekao je Dejan Fabris. "To dokazuje koliko je Westermo oprema robusna i pouzdana."

  

Westermo success story - Koncar-KET - Westermo networking technology helps ensure efficient running of railways in Croatia

Povratak na prethodnu stranicu

Westermo u željeznicama
Westermo oprema
Westermo certifikati
Westermo reference
Ethernet na vlakovima
Westermo rješenja za željezničke primjene
Wago u
željeznicama
Wago oprema
Wago certifikati
Wago reference
MICROSTAR - partner u auto- matizaciji željezničkog prometa